Anàlisi de l'ARA: un diari de referència digtal
- Anna San Clemente
- 16 mar 2015
- 3 Min. de lectura
L’Ara.cat és un mitjà de referència a nivell digital tant dins de Catalunya com en tot l’Estat Espanyol.

Troben un menú/barra de navegació permanent i horitzontal a la capçacera, on l’element central és la icona i logotip del diari que enllaç a l’inici. En el menú es presenten els apartats d’actualitat, opinió, vídeos, el diari, la botiga i comunitats, molt visual i com que és constant dóna molta facilitat a la navegació on-line.
Amb desplegables a comunitat i actualitat, s’enriqueix la navegació per la pàgina. Dins d’actualitat i són presents les diverses seccions del diari (Política, Món, Societat, Cultura, Economia, Esports, Mèdia, Estils i Gent, Xarxes), així com pestanyes pels seus suplements (Criatures, Emprenem, Play, Ara Diumenge, Ara Llegim i Planeta). També hi consten dreceres específiques pels diferents formats en que es pot obtenir el diari (Edició PDF, Edició digital).
Per accedir a l’edició en PDF del diari imprès s’ha de pagar a 0,70 €, en cas de no tenir subscripció. Per la seva banda, l’edició digital és un recull de notícies web destacades de cada dia. L’Ara té continguts de lliure accés i alguns altres premium que només són accessibles gratuïtament als usuaris registrats (amb un màxim de visites) i als subscriptors del mitjà (il·limitats). També consten les diverses edicions del diari, que inclouen diferents notícies segons allò més rellevant per cada àmbit geogràfic (Catalunya | Balears | País Valencià | Comarques Gironines | Andorra), on l’edició de Catalunya esdevé la principal i a la que s’accedeix com a inicial i preferent.
El mitjà es troba escrit en català, tot i que disposa d’un apartat propi en anglès (ARA in english). S’hi pot accedir des del portal inicial i inclou algunes de les principals notícies que l’Ara cobreix i que poden tenir major ressò internacional. A més, des de la pàgina principal també hi ha accessos a Interactius (una de les apostes més innovadores i principal font de visites), ARA Bassas, als suplements Llegim, Planeta, Play, Criatures, ARA Diumenge, RAR).
Pel que fa a la portada, davall d’aquests enllaços es troben dreceres a “el + nou”, “el + recomanat”, “el + destacat”, “el + vist”, “el + comentat” i espai de Ara Xarxes referit a tota l’activitat del mitjà a les xarxes socials (Twitter i Facebook), on l’Ara disposa de comptes específiques per a les diverses seccions.
Un buscador també permet facilitar les cerques de notícies digitals, tot i que no disposa de recerca avançada.
L’estructura de la pàgina inicial és de dues columnes principals: la de l’esquerra més ample, i una tercera que narra fets d’Ara mateix, informació local, enllaços a articles d’opinió, accés a la galeria de vídeos, el temps meteorològic, la portada del dia i vinyetes, entre d’altres.
Les notícies de les dues columnes principals es troben separades clarament i de forma molt visual per línies de punts negres discontinus. Hi ha moltes peces informatives, on les més recents apareixen més a dalt. Les notícies apareixen enquadrades en blanc, sobre un fons gris que rodeja els elements centrals. Aquest joc visual permet centrar i destacar la vista cap a la informació. Per això mateix, els colors predominants són el blanc, el gris i el blau (color corporatiu del mitjà).
Les notícies del inici estan jerarquitzades, les principals apareixen més amunt, amb imatge més gran i ocupen major espai. Totes presenten el titular amb la mateixa estètica i entre una i quatre línies del principi de la informació de la notícia. Es destaca molta importància als comentaris ja que al inici es mostren la quantitat de comentaris de cada peça, en aquelles que en tenen. Així, doncs l’Ara aposta per l’interacció amb el seu públic i aquest element denota la seva voluntat d’esdevenir un mitjà participatiu i proper a l’audiència.
Les fotografies tendeixen a l’horitzontalitat, així com també hi ha altres elements multimèdia (vídeos i infogràfics). Els infogràfics són d’elaboració pròpia i es presenten en algunes notícies buscant donar una informació de manera més visual i àgil.
A més de vídeos i imatges corresponents en aquelles notícies on són útils els multimèdia per aportar informació, l’Ara també presenta una fotogaleria un canal de vídeos on aquests continguts es troben agrupats i tractats amb alt deteniment.
Els elements publicitaris es mostren en banners al lateral i a la capçalera fixes, a més d’anuncis flotants que apareixen en requadres de publictat intercalats amb les notícies a la pàgina d’inici. Cal mencionar que Repsol figura com a patrocinador de Ara Vídeos i que s’autopubliciten els materials del mitjà en la secció de La Botiga. A banda de la publicitat, les subscripcions són una font de finançament de pes dins l’Ara i per això, els usuaris que compleixen aquest requisit tenen aventatges per accedir a major informació.
Comments